TIPS 2021

Vorige slide
Volgende slide

Overal in tuinen beginnen bloeien de winteraconieten.

Onderweg op de fiets, te voet of in de auto kijk om je heen. 

Overal kom je soms net die ene mooie tuin tegen vol met stinzenplanten die bloeien en of het nou geel is van de winteraconiet of wit van de sneeuwklokjes. of lila van de krokus het is altijd genieten .

Vorige slide
Volgende slide

De kievitsbloem in domies toen

De kievitsbloem met zijn hangende kopvormige bloem die, als ie niet wit is een geblokte patroon van rose en paars heeft, is een tot de verbeelding sprekende bloem. Hoe lang hij al in Domies Toen staat is onbekend al willen sommige beweren dat ie er staat sinds Domies Toen in de jaren 60 begon. Niet onmogelijk. Misschien ergens verzameld en langs de vijver geplant of gekocht, gekregen van deze of gene, we weten het niet. Wat je wel kan zien is dat hij het in de tuin naar zijn zin heeft. Langs de vijver staat ie te pronken tussen de gulden boterbloem. In de bloemenwei tegenover het prieel staat hij ook, in een deel dat niet al te langgelden aangeplant is, hij staat er goed want hij verspreidt zich van daaruit over de rest van de bloemenwei. De kievitsbloem vind je ook terug in het logo van Domies Toen in Pieterburen

 

 

6 mei 2021

.
Vorige slide
Volgende slide

Het kerkhof van Ternaard

De hof rond de Grutte Tsjerke in Ternaard is bekend om de prachtige vegetatie van de bostulp. Gisteren stonden ze met de warme zon in grote hoeveelheden te stralen. Bruinsma vermeldt in 1840 in zijn Flora Frisica dat de bostulp met name in Ferwerderadeel voorkwam, waar Ternaard toe behoorde, evenals op Martenastate, Dekema State en in Stiens, allemaal plaatsen langs de voormalige Middelsee. In de Stinzenflora-monitor doopten we de bostulp tot ‘Keningin fan de stinzenblomkes’. Momenteel doet dr. Anastasia Stefanaki bij Wageningen Universiteit onderzoek naar de historische en genetische aspecten van deze bijzondere bloem. Stinze Stiens schreef al eens over de geschiedenis van de bostulp, te vinden in het archief van de Stinzenflora-monitor: https://stinze-stiens.nl/blog/de-geschiedenis-van-de-bostulp-keningin-fan-de-stinzeblomkes/#more-7822 

 

29 april  2021

.
Vorige slide
Volgende slide

Pastorietuin in Jelsum

Als je het mooie Dekema state in Jelsum hebt bezocht, vergeet dan niet ook nog even te kijken naar de voortuin van de voormalige pastorie ‘Op ‘e Terp’ in Jelsum, het pleintje achter de muur van de boomgaard van Dekema. De Bostulp bloeit hier volop en rijk. Het is prachtig om te zien hoe de bewoners deze ‘Keningin fan de Stinzenblomkes’ koesteren door goed beheer. Dit betekent laat maaien, dus een maaibeleid dat afgestemd is op de laat bloeiende stinzenplanten.

 

 

 

 

 

26 april  2021

.
Vorige slide
Volgende slide

kievitsbloemen om de Brommerd

Aan de Gennerdijk tussen Hasselt en Zwolle is, ter hoogte van huisnummer 10, het natuurgebied De Brommerd. Daar bloeien op dit moment de kievitsbloemen volop in hun natuurlijke biotoop, waartoe ook de grote pimpernel hoort. Het eerste blad daarvan was al te zien. Op een ander plek langs de rand stond de gulden boterbloem rijk in bloei met daartussen een enkele kievitsbloem.   Staatsbosbeheer heeft door dit gebied een natuurpad aangelegd, waardoor je haar schoonheid goed kunt bewonderen. Er staan velden paars-geblokte klokken van de kievitsbloem, met hier en daar helder witte exemplaren er tussen. De plant is in Nederland in het wild zeer zeldzaam en beschermd; alleen langs de Vecht en hier langs het Zwarte Water komt hij nog in de natuur voor. Hoewel de kievitsbloem niet tot de short list van de stinzenplanten hoort is deze wel een geliefde bloem die op verschillende terreinen in Friesland en Groningen te vinden is, maar met name in de Vechtstreek wel voorkomt op verschillende buitenplaatsen. Mogelijk is de bloem overgeplant vanuit enkele natuurlijk groeiplaatsen in deze regio. Piet Bakker noemt het een regionale stinzenplant’.

25 april  2021

.
Vorige slide
Volgende slide

Stania State Oentsjerk

Op dit moment bloeien op het voorterrein massaal de blauwe bosanemonen.  Als de bloemen openstaan in de zon is het bijna oogverblindend.  dit is de enige oude locatie in Friesland waar deze soort zo massaal voorkomt. 

Deze soort is een cultivar van de hier van nature voorkomende bosanemoon. Niet te verwarren met de blauwe anemoon die op dit moment op talrijke andere plekken bloeit.Het landgoed Stania State is eigendom van staatsbosbeheer. Het landschapspark is een ontwerp van Roodbaard.

 

 

 

 

Adres  Rengersweg 98 9062 EJ Oentsjerk 

18 april  2021

.
Vorige slide
Volgende slide

Deinum

Langs het Tsjerkepaed, het kerkpad, in Deinum staat momenteel een prachtig laantje van holwortels in roze en wit volop te bloeien aan weerszijden van het pad. Wie nog wat verder kijkt ziet ze ook bloeien in de tuin van de pastorie. En dan is er de tuin op nummer 6. Het is een tuin van echte stinzenplantenliefhebbers waar vanaf het pad nu de bloeiende holwortels, gevlekt longkruid, vingerhelmbloem en sneeuwroem te bekijken zijn.

 

 

 

 

 

 

 

12 april  2021

.
.
Vorige slide
Volgende slide

Marsum langs de Rypsterdyk

Langs de Rypsterdyk (ter hoogte van huisnr. 48) in Marsum staan de Bostulpen op springen op een zonnige helling langs de sloot. De knoppen kleuren al geel met aan de voet het mooie  dieprood en groen. Wonderbaarlijk hoe rijk ze hier groeien én bloeien! Deze tulpen worden door D.T.E. van der Ploeg beschreven in de Nederlandse uitgave van zijn boek Stinzenplanten (1988). In de Friese editie van 1972 vermeldt hij deze locatie nog niet. Hij zegt: Bostulpen worden ook vaak gevonden op plaatsen waar nooit een stins of state heeft gestaan … Zo staan er Bostulpen op polderdijken …, in weilanden … en op meer van dergelijke plaatsen. Wij denken, dat de bolletjes met het transport van modder op deze plaatsen terecht zijn gekomen, … . Dit komt ook nog wel voor: in nieuwe bermen langs verkeerswegen groeien soms “zomaar” Bostulpjes, bijv. in de omgeving van Marsum langs een groot gedeelte van de berm … .’ Bekend is dat deze berm na maaien geklepeld wordt. Een aanrader om te gaan kijken. Parkeren kan op een insteekhaventje langs de weg. 

8 april  2021

.
.
Vorige slide
Volgende slide

Liauckemastate Sexbierum

Van de oude state is alleen het oude poortgebouw nog bewaard gebleven. Op een wandeling rondom het omgrachte binnen terrein zijn in deze tijd de stinzenplanten bewonderen. De blauwe anemoon, bostulp, blauwe druifjes, wilde hyacint en daslook. De bloemen van de blauwe anemoon hebben zonlicht nodig om zich te openen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 april  2021

.
.
Vorige slide
Volgende slide

Landgoed Dickninge de Wijk

Het landgoed Dickninge in de Wijk aan de Schiphorst weg 40 is een partikulier landgoed. Het terrein rondom het gebouw is vrij toegankelijk. Op dit moment bloeien er duizenden holwortels. Wandel  richting het riviertje de Reest en aan de oever in het bosdeel staan de bollen. Met een beetje geluk en hoge temperatuur komt de geur van de bloeiende holwortel je dan al tegemoet.  In de  weilanden bloeien de dotterbloemen. Ook broedt de ooievaar  daar overal in de omgeving dankzij de Lokkerij  en is daar  een meer dan gewone verschijning. Naast Dickninge ligt het landgoed Havixhorst, daar geen holwortels maar net als op Dickninge  veel bloeiende bosanemonen in de bermen en in de het bos.

 

 

 

30 maart 2021

.
Vorige slide
Volgende slide

Pastorietuin Doopsgezinden in Feanwâlden

De pastorietuin van de Doopsgezinde gemeente te Feanwâlden is ruim bemeten. Van oorsprong was dit een Vlaskamptuin. De tuin is veranderd, maar de oude bomen zijn gebleven (o.a. kastanje en rode beuk). Ze geven het terrein met kerk en pastorie een monumentale aanblik en dragen bij aan de allure van de zuidelijke dorpsentree. In het voorjaar bloeien er Bonte krokussen en nu worden meerdere delen van de tuin gekleurd door het roze van de Vingerhelmbloem.

 

 

 

 

 

29 maart 2021

.
Vorige slide
Volgende slide

St. Vituskerk Stiens

Rond de St. Vituskerk in Stiens begint de tweede fase van het stinzenfloraseizoen ook zichtbaar te worden. Ook hier komen de maartse viooltjes boven en de holwortel komt langzaamaan tot bloei aan de achterzijde van de kerk. Bijzonder is dat aan de voorzijde op het zonnige talud de holwortel, zowel in de witte als roze variant, ook steeds verder uitbreidt, een feest voor het oog. De vingerhelmbloem (Corydalis solida), net als de holwortel (Corydalis cava) een Corydalissoort, komt weer terug op een plek aan de zuidzijde waar deze vorig jaar voor het eerst gesignaleerd werd. De sterhyacint staat ook nog volop in bloei.

 

 

 

 

29 maart 2021

.

Wilde narcissen omgeving Twijzel

Aan de westzijde van Twijzel, exact ter hoogte van het kombord, is het op dit moment genieten. Waren het een paar weken geleden nog de bonte krokussen die er volop bloeiden, nu is het de wilde narcis. Het is zeker de moeite waard om er mooie foto’s te maken, want ook de boerderij zelf is bijzonder. Dit rijksmonument is gebouwd in 1898 met een dwarsgeplaatst voorhuis in eclectische stijl. De tuin met narcissen is vanaf de weg goed te bewonderen. Botanicus Van der Ploeg heeft in zijn publicaties de wilde narcis niet gerekend tot de echte stinzenflora, omdat het een plant is die niet vanuit andere landen hier naartoe gehaald is. De plant is inheems en is waarschijnlijk in het verleden vanuit de beekdalen naar particuliere tuinen verplant. De wilde narcis is qua omvang bescheiden, namelijk ca. 20 cm hoog met  bleekgele buitenste bloemblaadjes  en een helder gele trompet.

24 maart 2021

.

Bosgeelster in Feanwâlden

Momenteel staat de Bosgeelster volop in bloei langs de Monnikenweg, de weg die de pastorietuin en het Schierstinsterrein in Feanwâlden van elkaar scheidt. De Bosgeelster is in Fryslân uiterst zeldzaam (misschien is dit de enige vindplaats). Aanvankelijk stond het hoofdzakelijk aan de “pastoriekant”, maar de laatste jaren heeft het ook de “Schierstinskant” flink uitgebreid. Verspreiding gebeurt door broedbolletjes en mierenbroodjes. Het plantje behoort tot de Leliefamilie.


 

 

 

 

24 maart 2021

.

Garten Steenblock


In unserm Bauernhofgarten von 1844 auf dem naturbelassenem Marschboden mit entsprechender Pflanzenauswahl herrscht eine Atmosphäre der Ruhe und Entspannung. Genießen Sie mit uns den alten Baumbestand, wie Blutbuchen, eine kanadische Fächerbuche, Winterlinden, Roßkastanien und Akazien.
Der Garten wird von einer Grafte umrahmt, und großräumige Schneebeerenhecken ziehen sich wie ein grüner Faden durch den Garten.
Die Schneeglöckchen und später die Scillas verteilen sich über die Rasenfläche.

 

Adresse Landschaftspolder 8

26831 Bund

Die Stinzenblüte ist von der Straße einsehbar.

 

24 maart 2021

.
Vorige slide
Volgende slide

St Vituskerkhof in Stiens

Op het St. Vituskerkhof in Stiens staat de Oosterse sterhyacint (Scilla siberica) nu volop in bloei bij de hoofdingang. In februari was deze stille hof met stinzenplanten en de prachtige lindebomen midden in het dorp ‘Tuin van de maand’ van de Nederlandse Tuinenstichting. Zoals het met verwilderingsbollen gaat gaan ze graag buiten de perken. Ook langs de lindelaan en op het talud rondom breiden ze zich steeds meer uit. Een mooie blauwe zweem die de nieuwe fase van de bloei van de stinzenplanten inluidt. 
 
 
 
 
 

13 maart 2021

.

De Klinze in Aldtsjerk

De oprijlaan is in het voorjaar paars van de bonte krokus. Er zijn plekken met paarse en witte bonte krokus. Hier gaat het om echt alleen de paarse vorm van de bonte krokus. 

In de zon is het natuurlijk een groot feest met alle open bloemen en een gevulde feesttafel voor de bijen en hommels. 

In het stinzenjournaal nr 8 van stinze-stiens.nl wordt enige zorg geuit over de toestand van de bonte krokus vergeleken met voorgaande jaren. 

Zorgvuldig beheer is en blijft belangrijk. Het was hier dat de eigenaar voor het afharken van het afgestorven loof, de zaden met de bladblazer verspreidde naar plekken waar nog wel wat meer bonte krokus mocht gaan groeien en bloeien.

9 maart 2021

.
Vorige slide
Volgende slide

Pastorietuin in Twijzel

Een schitterende voorjaarsverrassing wacht degene die even over de beukenhaag kijkt bij de hervormde pastorie in Twijzel uit 1745. Net voordat de tuin straks helemaal geel kleurt van de wilde narcis, is het voorjaarstapijt er nu paars en wit door de bonte krokus. Het adres van de pastorie is Tsjerkebuorren 24 in Twijzel.

 

 

 

 

 

 

 

9 maart 2021

.

Pastorietuin te Feanwâlden

De fraaie pastorietuin van Feanwâlden vormt praktisch één geheel met het het Schierstinsterrein. Slechts de toegangsweg naar de Schierstins scheidt deze fraaie stinzentuinen. Onder de grote bomen van de pastorietuin zijn de vele Bonte krokussen en Sneeuwklokjes volop in bloei. De Bosgeelster is bij beide tuinen rijkelijk aanwezig (maar nog niet bloei). Vooral tijdens het lentezonnetje is het een waar lusthof. De tuin is prima vanaf weg te bekijken. De tuin is particulier bezit en als zodanig niet publiek toegankelijk.

 

 

 

 

6 maart 2021

.
Vorige slide
Volgende slide

selmien west Buurtschap onder Drachten

Erven aan Selmien West onder Drachten

Op dit moment is het zeker de moeite waard om eens langs Selmien West te rijden, net ten zuiden van Drachten. Hier liggen een aantal statige boerderijen met majestueuze bomen in de voortuin. De tuinen op de nummer 8, 11 en 18 zijn nu bedenkt met een paars-wit tapijt van bonte krokus. De tuin van de vroegere proefboerderij op nummer 8, Nij Bosma Zathe, is in de 19e eeuw ontworpen door de bekende tuinarchitect Vlaskamp.

 

3 maart 2021

.

Over de heg tussen Feanwâlden en Noardburgum

Op de grens tussen Feanwâlden en Noardburgum (nabij Kûkhernewei 10) bevindt zich achter een beukenhaag een veldje onder de fruitbomen met een uitbundige bloei van boerenkrokus, bonte krokus, sneeuwklokje en lenteklokje. Later komt daar nog de narcis bij. Een waar kleurenpalet van wit en paarstinten.

Kûkhernewei 10

Noardburgum

 

 

 

 

 

 

3 maart 2021

.

Sint Vituskerk STiens

Bij de Sint Vituskerk in Stiens staat de Bonte krokus nu volop te bloeien. Dit groen erfgoed monument was in februari de ‘Tuin van de maand’ van de Nederlandse Tuinenstichting maar ook daarna zijn nog veel mooie stinzenplanten te zien. De krokussen staan ook prachtig op de terprand om deze hof heen. De voormalige koster verzamelde het zaad, droogde het en zaaide het weer uit. Ook bij Stinze Stiens staat de Bonte krokus nu prachtig. Op deze plekken komt de Boerenkrokus niet voor. Meer weten? kijk op www.stinzenflorajournaal.nl nr. 7: ‘Boer of Bont’? en lees ook over de Engelsman George Maw en zijn prachtig geïllustreerde boek ‘The Genus Crocus’ uit de 19e eeuw. 
 
St. Vituskerk
Pieter Jellessingel 1
9051BV Stiens

28 februari 2021

.
Vorige slide
Volgende slide

Garten Steenblock


In unserm Bauernhofgarten von 1844 auf dem naturbelassenem Marschboden mit entsprechender Pflanzenauswahl herrscht eine Atmosphäre der Ruhe und Entspannung. Genießen Sie mit uns den alten Baumbestand, wie Blutbuchen, eine kanadische Fächerbuche, Winterlinden, Roßkastanien und Akazien.
Der Garten wird von einer Grafte umrahmt, und großräumige Schneebeerenhecken ziehen sich wie ein grüner Faden durch den Garten.
Die Schneeglöckchen und später die Scillas verteilen sich über die Rasenfläche.

 

Adresse Landschaftspolder 8

26831 Bund

Die Stinzenblüte ist von der Straße einsehbar.

 

26 februari 2021

.
Vorige slide
Volgende slide

Landgoed Overcingel in Assen

Tijdens de bloeiperiode van de bonte krokus weten veel mensen dat de tuin van Overcingel  aan de Oostersingel 27 in Assen te vinden. In de bloeitijd van de bonte krokus is de tuin  vrij toegankelijk  om te wandelen en te genieten van deze enorme zee van bonte krokus. 

 

De tuin, het park,  is in landschapsstijl aangelegd. Na altijd in particulier bezit geweest te zijn van de familie van Lier Lels is het landgoed recent geschonken door de familie aan het Drents Landschap. 

 

Met een jaarkaart voor € 1,00 is de tuin de rest van het jaar ook te bezoeken. 

www.drentslandschap.nl  Stichting het Drentse Landschap Kloosterstraat 5 in Assen. Tijdens kantooruren is de kaart af te halen. 

25 februari 2021

.
Vorige slide
Volgende slide

Oude dokterstuin in Smilde

Aan de stille kant van de Drentse Hoofdvaart in Smilde is op Tramweg 65  de stinzentuin ‘op ’t Kloosterveen’   de moeite waard  om even vanaf de straat te bewonderen,  een groot tapijt van  bloeiende stinzenbollen, bonte krokus, lenteklokje en sneeuwklokjes. Later in het voorjaar volgen de bosanemoon en wilde hyacinten. 

 

Begin 1900 als burgemeesterswoning gebouwd, vanaf de jaren dertig tot einde 20e eeuw de woning van de huisarts. De tuin is aangelegd in een  landschappelijke stijl en is op afspraak te bezoeken. Helaas niet tijdens de lockdown. 

Wilt u meer informatie? Kijkt u dan op:
Facebook: https://www.facebook.com/Stinzenflora
Instagram: https://www.instagram.com/villa_stinzen_kloosterveen/

 

25 februari 2021

De Weem, pastorieboerderij in Westernieland

De voortuin van de Weem van Westernieland geeft dankzij winterakoniet en sneeuwklokjes een vreugdevol lentegevoel.
 
 
Nadat u een bezoek heeft gebracht aan Domies toen is het zeker de moeite waard om even naar Westernieland door te reizen en daar de voortuin van de Weem te bewonderen. 
De Weem van Westernieland met zijn voortuin vol bloeiende winterakonieten en nieuwklokjes ligt slechts drie kilometer van de botanische tuin Domies toen in Pieterburen.

25 februari 2021

Elfriederhof mit Schneeglöckchen in Leer-Loga

Vorgarten voller Schneeglöckchen

Direkt hinter Schloss Evenburg liegt der Elfriedenhof  an der Fährstraße 9 in Leer-Loga. Die Blüte im Garten kann von der Straße aus bewundert werden.

 

 

 

 

 

 

 

24 februari 2021

Vorige slide
Volgende slide

Kerkhof in Oldeberkoop

Op het kerkhof rond de Bonifatius kerk in Oldeberkoop staat het vol met duizenden bloeiende boerenkrokus.  Als je goed kijkt zie je dat het allemaal zaailingen zijn, er vindt geen clustervorming plaats. In de zon gaan ze open en dan is het insectenbezoek een feest. 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 februari 2021

Vorige slide
Volgende slide

Pastorie in Grootegast

In de pastorie tuin op de Hoflaan 63 in Grootegast staan heel veel bloeiende winteraconiet en  sneeuwklokjes  deze zijn al vanaf de straat te zien.  Ook het longkruid en later in het jaar de knikkende vogelmelk groeien en bloeien hier. 

De tuin is gesloten voor het publiek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 februari 2021

Vorige slide
Volgende slide

Vijversburg in Tytsjerk

Park Vijversburg of ook nog wel Bos Ypey genoemd heeft in het oude deel van het park duizenden sneeuwklokjes staan. Ooit eens geplant door een kweker die ze later weer zou ophalen als ze flink uitgegroeid zouden zijn. Ze zijn nooit opgehaald. Dat is fijn voor ons want, vandaag de dag  een prachtig  voorjaarsbeeld.

 

 

 

Het park is op alle dagen van de week toegankelijk vanaf 8.00 uur tot 18.00 uur.

Zie ook www.vijversburg.nl of Park.Vijverburg op Facebook.

 

 

24 februari 2021

Tuin vol sneeuwklokjes

Midden in het dorp Jirnsum, Rijksweg 59, is een dorpstuin waar momenteel een wit tapijt van sneeuwklokjes volop staat te bloeien. De combinatie met de pollen krokussen is prachtig. In het gazon staan ook enkele pollen Italiaanse aronskelk. Later dit seizoen bloeien er ook nog Holwortels. Vanaf de stoep is een blik over de haag zeker de moeite waard.

 

 

 

 

 

 

 

23 februari 2021

Vorige slide
Volgende slide

Een overdaad aan sneeuwklokken in Ureterp

In deze monitor wordt wekelijks aandacht geschonken aan die locaties die vanwege de omvang van het perceel en de hoeveelheid en verscheidenheid aan flora, terecht een stinzenflora-locatie mogen heten. Dat betekent echter beslist niet dat enkele wellicht minder bekende plekken veelal ook een bezoekje meer dan waard zijn. Vandaar ook een aansporing om uw blik met enige regelmaat te verruimen. U zult er geen spijt van hebben.

In Ureterp aan Selmien West nr. 2 is “De Slag Juwelier” gevestigd. Rondom het voor bezoekers bestemde en naastgelegen parkeerterrein is op dit moment een zeer grote hoeveelheid “juwelen” vrijelijk te bezichtigen, we doelen dan op een massaliteit aan sneeuwklokjes. Het is een imponerend gezicht om te zien hoe deze vroege voorjaarsbloeiers het groen bijna volledig een witte kleur geven. De toegankelijkheid voor bezichtiging is groot. Een aanrader!

23 februari 2021

Bloeiende winteraconieten in de
pastorie tuin in Nijland.

Ben je in de buurt van het het dorp Nijland, mis dan niet de bloeiende winteraconieten. 

De tuin van de pastorie valt in het vroege voorjaar op door een groot geel tapijt van de winteraconiet. Er staan ook sneeuwklokjes maar de hoeveelheid winteraconiet maakt het, het vermelden waard.  Met veel zorg en aandacht voor het beheer wordt dit al jaren goed beheerd. Deze plek is voor menigeen al jaren een plek om even te gaan kijken in het vroege voorjaar.  

De tuin is niet toegankelijk voor publiek, genieten kan ook vanaf de openbare weg. 

20 februari 2021

Stinzenplanten vroeg of laat?

De bloei van stinzenplanten is ieder jaar anders. Afhankelijk van het weer en de locatie bloeien ze eerder of later. Op sociale media lijkt het soms een wedstrijdje waar de eerste sneeuwklok in bloei is of wordt met verbazing gesignaleerd dat de eerste winterakoniet in december al te zien was. De Stinzenflora-monitor houdt de bloei van de stinzenplanten goed bij en zorgt ervoor dat je niet voor niets komt. Maar de tabellen in de monitor van de eerste zes jaar van het bestaan van de monitor geven ook enig inzicht of het een jaar was van vroege bloei of dat het seizoen pas later van start ging. Ook blijkt dat soms de bloei laat begint maar dan zelfs vroeg weer eindigt. Het is een aardig onderzoekje dat Stinze Stiens (Trudy en Willem van Riemsdijk) deden over het sneeuwklokje en de winterakoniet aan de hand van het ‘Kalender’archief van de Stinzenflora-monitor. Op lange termijn wordt wellicht meer duidelijk of de klimaatverandering ook invloed heeft op de stinzenplanten.

 

Meer weten? Kijk op het stinzenflorajournaal nr. 6 van Stinze Stiens: www.stinzenflorajournaal.nl

19 februari 2021

Hof van de St. Vituskerk in Stiens ‘Tuin van de maand februari’ van de Nederlandse Tuinenstichting.

De groene hof rond de St. Vituskerk krijgt landelijke aandacht. De Nederlandse Tuinenstichting, hoeder van groen erfgoed, koos deze stilteplek met een rijkdom aan stinzenplanten en de prachtige Lindelaan als Tuin van de Maand februari 2021. Het kerkhof ligt midden in het dorp schuin tegenover het Doktershus met de stinzenplantentuin.

Het kerkhof met de Lindebomen rondom is sinds kort een rijksmonument. Bijzonder is dat ook de stinzenplanten nu een monumentale status hebben. Van februari tot medio april bloeien hier de winterakoniet, bonte krokus en holwortel volop terwijl sneeuwklokjes en de oosterse sterhyacint op verschillende plekken een fraai accent zijn. Een bezoek aan deze plek is de moeite waard.

 

Bezoekadres:

St. Vituskerkhof

Pieter Jellessingel 1

9051 BV Stien

Info: https://www.tuinenstichting.nl

Het St. Vituskerkhof is openbaar toegankelijk.

19 februari 2021

Entdecker innen in Gärten und Parks in Ostfriesland gesucht

Der frühe Frühling ist da, die Tage werden länger, die ersten Blumenzwiebeln kommen zum Vorschein und locken zum Ausgehen. Es ist der Beginn der Stinzenflora-Saison. Manche Parks und Gärten verwandeln sich durch Schneeglöckchen und Krokus in wahre Blumenmeere. In Großbritannien heißt es: let`s go snowdropping. Das geht auch in Ostfriesland und bald auch wieder in den Niederlanden.

Wenn Sie Lust haben über diese Blüte aus öffentlichen Gärten und Parks zu berichten, nehmen Sie Kontakt auf. Auf der Webseite www.stinzenflora-monitor.eu finden sich ganz besondere historische Orte, an denen es jetzt schon blüht. Hier sind auch die Stinzenpflanzen beschrieben.

Gerne werden Hinweise auf besondere Blühstandorte in weitere Parkanlagen oder auch am Wegesrand aufgenommen.

 

Kontakt: Schloss Evenburg, Am Schlosspark 25,026789 Leer;

Telefon: 0491-99756000 oder info@schloss-evenburg.de

19 februari 2021

U kunt geen content van deze pagina kopiëren