Welkom aan alle bezoekers…..

Winterakonieten zaaien?!

Ruim twee jaar geleden kreeg ik zaden van de winterakoniet uit de tuin van een van onze vrijwilligers. Gewoon op een mooi ‘schoon en rul’ bedje uitstrooien en dan komt het vanzelf goed was het advies. Zo gezegd, zo gedaan. Vorig jaar was er niets te zien, toch jammer. Het was wel een leuk idee om via ‘slow-growing’ aan een tapijtje winterakonieten te komen.  

Drie weken geleden kwam er ineens iets boven, en jawel, kleine winterakonieten! Heeft de vorst van de afgelopen winter de zaden tot aansporen gezet of heb ik niet goed opgelet vorig jaar? Voor de eerste bloei moet ik dus sowieso nog één en misschien nog twee jaar wachten maar het gele goud is in aantocht!

Ook de komende weken zal het zaad rijpen in de stervormige zaaddozen, het is dus echt de moeite waard om het eens op een mooi rul plekje uit te strooien. Al blijft een portie geduld nodig want de zaailingen bloeien pas na het derde jaar.

Stefien Smeding

It Fryske Gea

reacties

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3 years ago

wat een verrassend compleet overzicht van de stinzeplanten -rijkdom van Noord Nederland en bij de ooster-buren

Welkom aan alle bezoekers…..

Een bezoek aan een stinzenpark of tuin is vaak een bezoek aan een eeuwenoude, historische plek met een statig gebouw met veel groen er omheen. Het beheer in het verleden met veel meer handen zal er zeker anders uit hebben gezien als het beheer vandaag de dag.

 

… maar blijf op de paden en pluk geen bloemen.

 

Bedenk waar u ook loopt dat er al jarenlang van alles aan wordt gedaan om de bollen daar ieder voorjaar weer tot een enorm voorjaars feest te laten terugkomen. En daar horen soms minder populaire maatregelen bij, zoals niet met zijn allen buiten het pad lopen! Het is verleidelijk om de plant even beter te bekijken, of om de bloem net mooier te kunnen fotograferen en dan een stapje van het pad af te zetten. Bedenk dan dat er onder elke voetstap verdichting is. U betreedt en verdicht de grond, zuurstof verdwijnt en het bodemleven krijgt het moeilijker. De bollen hebben er onder te lijden helaas. Vandaar het dringende verzoek aan iedereen om op de paden te blijven, ook de bruidsparen en de fotograaf.  En de vraag, honden aan de lijn hoort daarbij. We willen geen plat gespeelde plek van de honden midden tussen de bollen hebben. En natuurlijk het opruimen van de hondenpoep. De vrijwilligers en beheerders zijn u dankbaar.

Als besluit een welgemeende uitnodiging, kom kijken naar dit eeuwenoude voorjaarsfenomeen van kleur en fleur: stinzenplanten!

reacties

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3 years ago

wat een verrassend compleet overzicht van de stinzeplanten -rijkdom van Noord Nederland en bij de ooster-buren

U kunt geen content van deze pagina kopiëren