Tips 2023

Archief

Harstastate zaterdag 6 mei open tuin

Komende zaterdag bent u van harte welkom om te komen kijken in de tuin van Harstastate naar het bloeiend haarlemsklokkenspel. Onder de grote walnoot voor het huis maar ook achter in de tuin.  En vergeet ook niet te kijken in de berm bij de oude lindebomen langs het water.  De tuin is open van 11-15.00.   De tuin is niet heel groot. Roodbaard zou het ontwerp gemaakt kunnen hebben, maar het bewijs op papier ontbreekt hiervoor. Met een groep enthousiaste vrijwilligers wordt er in de tuin gewerkt.  Bij het herstel van de oude tuin zijn de stinzenplanten leidend. Toegang tot huis is dan ook mogelijk voor gereduceerd tarief. €1,00 ipv € 2,50.

 

 

 

 

 

Parkeren bij het bezoekerscentrum in Hegebeintum en vandaar over de oude lindelaan te voet verder. 

1 mei 2023

Het geluk vinden op Epema State (Ysbrechtum)

Een Duits 19e-eeuws sprookje over de Bostulp vertelt hoe deze elegante voorjaarsbloeier het geluk aan de wereld teruggaf. Op Epema State in Ysbrechtum staat de ‘Keningin fan de stinzeblomkes’ prachtig in bloei. Wat warmte en zon is wel nodig. Dan opent de bloem en komt de heerlijk geur vrij. Deze week is het hét moment om zelf je geluk te gaan beproeven.

En er is meer. Op verschillende plekken in de buitensingel bloeien ook de Gele anemoon en Gevlekt longkruid. Als je heel goed zoekt zie je aan het begin van de oostelijke buitensingel en langs het pad achter in het bos een piepklein viooltje, het zachte lila van het Donkersporig bosviooltje.

Een vrijwilliger heeft de vruchtbomen in model gebracht. Niet alleen jij, maar ook de insecten genieten van de prachtige bloesem.

Het sprookje van de Bostulp en het geheim van het geluk kun je lezen op: www.stinzenflorajournaal.nl

 

Epema State

Epemawei 8

8633KS Ysbrechtum

De  oprijlaan, buitensingels en het bos zijn vrij toegankelijk.

Er is een parkeerterrein.

19 april  2023

de bostulpen bloeien weer in Ternaard op het kerkhof

Wie de Bostulp in volle glorie wil aanschouwen, kan ook zeker terecht op het oude kerkhof in Ternaard. Vooral aan de west- en noordkant staan de duizenden “wylde tulpen” nog in knop, maar het zal niet lang meer duren… tussen de grijze grafmonumenten zal het geel van de Bostulpen overweldigend zijn. Merkwaardig dat het kerkhof vrijwel alleen met deze stinzeplant bedekt is (al is er ook hier en daar Knikkende vogelmelk aanwezig.

15 april  2023

Open tuin Harstastate zaterdag 8 april

Wees welkom as zaterdag 8 april tussen 11.00 uur en 15.00 uur is de tuin geopend voor u op Harstastate.  Bewoner de waanzinnige hoeveelheid bloeiende blauwe anemonen, de maartse viooltjes in het gras, de bloeiende knikkende vogelmelk en nog veel meer.  Het terrein is niet heel groot. Roodbaard zou het ontwerp gemaakt kunnen hebben. Het papieren bewijs ontbreekt hier voor. Met een groep enthousiaste vrijwilligers wordt in de tuin gewerkt. Met een oog voor de stinzenplanten en het herstel van de oude tuin. 

Toegang tot de state tijdens de open tuin € 1,00 ipv € 2,50.

Parkeren bij het bezoekerscentrum in Hegebeintum en vandaar over de oude laan te voet verder. 

4 april  2023

wat is er te zien onderweg in Twijzel

Bij de oude pastorie in Twijzel bloeit massaal achter de heg de vingerhelmbloem.

Oude pastorietuinen zijn vaak ook een plek om eens vanaf de weg te bekijken. Staan er nog stinzenplanten. Al eerder werd de pastorie in Feanwalden genoemd waar ook zoveel vingerhelmbloem staan. 

1 april  2023

Vorige slide
Volgende slide

wat is er te zien onderweg in Twijzel

Het is weer de tijd van het jaar om goed te kijk naar de narcissen op de erven. Zo nu en dan wordt je verrast door een overdonderende hoeveelheid wilde narcis. Eens uit de beekdalen gehaald en uitgeplant op de erven. Waar ze zich door middel van zaad weten te vermeerderen. 

Hier prijken ze op het erf Optwizel 96 in Twijzel, 

Maar er was ook een tip ergens in de buurt van Garyp.  Voor in de tuin bij Vijversburg en de Klinze zijn ze ook te vinden. 

1 april  2023

Zondag 2 april open tuin Stinze Stiens

Stinzenfloratuinen en -parken beginnen langzaamaan anders te kleuren, roze met toetsen blauw en geel. De Winterbloeiers maken plaats voor de voorjaarsbloeiers. Wil je de ‘stinzeblomkes midden yn it seizoen’ meemaken, kom dan op 2 april naar Stinze Stiens, de stinzenfloratuin achter het Doktershûs. De Holwortel, Wilde narcis, Slanke sleutelbloem, Sterhyacint staan volop in bloei en misschien is ook de ‘glazige witzilveren’ bloem van de Knikkende vogelmelk al te zien in de Vlaskamptún. Stichting Stinze-Stiens laat graag anderen delen in deze voorjaarspracht. In het nabijgelegen Pakhûs wordt om 13.00 u. eerst iets verteld over de stinzenplanten, het beheer ervan en de tuin. Wel even aanmelden via de agenda op de website: https:// stinze-stiens.nl/agenda/ omdat er beperkt plaats is. Van 14.00 -16.00 u. is de tuin open. Toegang voor het praatje en de tuin is gratis. 

1 april  2023

de Doopsgezinde kerk in Feanwâlden

Momenteel staat de Voorjaarshelmbloem prachtig in bloei. Bij de Doopsgezinde kerk in Feanwâlden is wel een heel mooi roze tapijt van deze fraaie stinzenplant zichtbaar. Ieder jaar weer indrukwekkend en de moeite waard om even een kijkje over de heg te nemen.

 30 maart 2023

Bosgeelster bij de Schierstins in Feanwâlden

Nergens anders in Fryslân kan de Bosgeelster zo bewonderd worden als in Feanwâlden. Aan de weg die Schierstins en pastorietuin scheidt, staat aan weerszijden de Bosgeelster in volle bloei. Op een mooie zonnige dag ontvouwen zich ook de bloemkelken van het talrijke speenkruid, zodat een gele strook ontstaat langs de stoep. Merkwaardig genoeg komt de bosgeelster niet voor binnen de grachten van het stinsterrein; officieel wordt de bosgeelster niet aangemerkt als stinzenplant, maar is voor Fryslân zeker een opvallende verschijning.

 20 maart 2023

Open tuin bij Stinze-Stiens

Op 4 maart opent Stinze-Stiens de stinzenfloratuin achter het Doktershûs. De ‘betiid bloeiende stinzeblomkes’ zoals de Lenteklokken, Sneeuwklokjes en Bonte krokus vormen een prachtig mozaïek voor de markante Kaukasische vleugelnoot in de Vlaskamptún. Stichting Stinze-Stiens laat graag anderen delen in deze voorjaarspracht. In het nabijgelegen Pakhûs wordt om 13.00 u. eerst iets verteld over de stinzenplanten, het beheer ervan en de tuin. Wel even aanmelden via de agenda op de website: https:// stinze-stiens.nl/agenda/ omdat er beperkt plaats is. Van 14.00 -16.00 u. is de tuin open. Toegang voor het praatje en de tuin is gratis. Vergeet niet ook een rondje rond de eeuwenoude Sint Vituskerk te lopen. Ook daar kleuren de Bonte krokussen deze bijzondere stilteplek. En wist je dat Stinze-Stiens dit stinzenfloraseizoen als thema heeft: ‘op zoek naar het geluk’.? Dit is naar aanleiding van een negentiende-eeuws Duitstalig sprookje over de Bostulp: ‘Hoe de Bostulp de wereld het geluk teruggeeft’. In het eerste Stinzenflorajournaal van dit seizoen op de website lees je meer. ‘Wolkom’ op 4 maart bij Stinze-Stiens.

 1 maart 2023

Pastorietuin naast de Schierstins in Feanwâlden

Als het voorjaarszonnetje in kracht toeneemt, heeft dat z’n weerslag ook in de prachtige oude pastorietuinen, zoals hier in Feanwâlden, dat direct grenst aan de bekende Schierstins met z’n stinzentuin. De zon schildert een impressiontische sfeer; de tuin laat zich zien als een schilderij.

 26 februari 2023

Viglius van Aytta standbeeld In Leeuwarden Ayttablomkes

Op de Turfmarkt 13 in Leeuwarden staat het standbeeld van Viglius van Atta. Hoe mooi is het dat Viglius aan zijn voeten zijn eigen Ayttablomkes mag hebben… En hoe mooi beschreef Willem van Riemsdijk hier een blog over? https://stinze-stiens.nl/blog/viglius-en-het-ayttablomke/#more-1193

 20 februari 2023

Stinze-Stiens start Stinzenfloraseizoen 2023: op zoek naar het geluk.

De vroeg bloeiende stinzenplanten toveren vaak een glimlach op het gezicht als de kou van de winter nog in de grond zit. Zij spreken tot de verbeelding. Sneeuwklokjes zijn nogal eens onderwerp van verhalen en legendes. Maar onlangs kwam stinze-Stiens een fraai negentiende-eeuws Duitstalig sprookje op het spoor over de Bostulp: ‘Hoe de Bostulp de wereld het geluk teruggeeft’. In het eerste Stinzenflorajournaal (www.stinzenflorajournaal.nl) van dit seizoen lees je meer.

Wil je de betovering van de stinzenflora zelf ervaren dan zijn er bij Stinze-Stiens genoeg mogelijkheden. Stichting Stinze-Stiens laat graag anderen delen in deze voorjaarspracht door lezingen, groepsontvangsten en af en toe een ‘Open tuin’.In de agenda op de website https://stinze-stiens.nl/agenda/ staat alle informatie over de mogelijkheden voor groepsbezoek en de data van de ‘Open Tuin’ bij Stinze-Stiens.

 ‘Wolkom yn Fryslân’. Ook jij kunt in het vroege voorjaar ‘het geluk’ opzoeken.

 

 9 februari 2023

feest in de boomgaard

In de boomgaard op Dekemastate  in Jelsum is een aantal jaren geleden veel dichtersnarcis aangeplant. 

Niet altijd een makkelijke soort. Maar op dit moment staat de narcissen prachtig te bloeien in de boomgaard. Zeker een bezoekje waard voor de liefhebber en wie weet zijn ze te ruiken. 

12 mei 2022

Vorige slide
Volgende slide

De ‘Keningin fan de Stinzeblomkes’ kent vele namen.

In het Fries de Wylde Tulp en in het Nederlands de Bostulp, Frans Tulipe sauvage (Wilde Tulp) of Tulipe de vigne (Wijngaardtulp), Duits Weinbergtulpe. Net als er diversiteit in naamgeving is, is er diversiteit in plekken waar zij groeit en kan de mate van bloei ook enorm variëren. Van zeer rijke bloei tot alleen maar blad.
Trudy en Willem van Riemdijk struinden rond in Celle, even ten noorden van Hannover in Duitsland, vermoedelijk de oudst vindplek in NW-Europa. Zij verkenden de verschillende biotopen, legden de ervaringen vast en vergeleken deze ook met andere bekende plekken elders en op de thuisbasis Friesland. Meer lezen: www.stinzenflorajournaal.nl , jaargang 2, nr. 5. Vermoedelijk zal de Bostulp in Celle deze en volgende week in volle bloei zijn: Französischer Garten, Schlossgarten, oevers Aller en Fuhse, het Hehlentorfriedhof en Heilpflanzengarten. 
 
Vorige slide
Volgende slide

Bostulpen feest op Epemastate

Epema State in Ysbrechtum is niet alleen bekend vanwege de bijzondere krokussen, maar ook omdat de bostulp er weelderig bloeit.
Langs de singels in de warmte van de zon is deze ‘Keningin fan de stinzeblomkes’ volop in bloei en hier en daar in het bos achter de state.
In een herbarium van Naturalis in Leiden is een bostulp aanwezig afkomstig van Epema State. Deze werd in 1927 aangeleverd door de heer S.J. Dijkstra. 
In de buitensingel zijn ook een heel aantal plekken te vinden met de Gele anemoon. De bloei daarvan begint nu iets terug te lopen maar van dit kleine maar fijne bloempje is zeker nog te genieten.
Wytske Heida maakte er prachtige foto’s van.
 
Epema State
Epemawei 8
8633KS Ysbrechtum
 
De oprijlaan, buitensingels en het bos zijn vrij toegankelijk
Er is een parkeerterrein.

massaal bloeiende bostulp aan de slootkant

In de wegberm van de weg van Dronrijp naar Marsum bloeien na de brug in de buurt van Marsum massaal de bostulpen.Een ruige begroeiing  aan de slootkant maar zonnig, voedselrijk en vochtig. 

 

boerenkrokus in Oldeberkoop

Rondom de monumentale kerk in  Oldeberkoop is het een groot feest met bloeiende boerenkrokus. Herkenbaar aan alleen de zacht lila bloem met een  witte bloemsteel..  Op de meeste oude plekken vind je de bonte krokus met de donkere bloemsteel. 

Feanwâlden bonte krokus

Naast de schierstins ligt de oude pastorie. Neem een kijkje over de heg en je ziet een waanzinnige hoeveelheid bloeiende bonte krokus. Als een prachtig kleed violet wit kleed over het grasveld. 

Rijdende door de provincie zijn er veel meer van dit soort plekken te ontdekken. Vergeet de oprijlaan bij de Klinze in Aldtsjerk niet. Parkjes in Leeuwarden, boerderij tuin in Twijzel aan de doorgaande weg.  etc. 

Vorige slide
Volgende slide

Epemastate in Ijsbrechtum met bloeiende bijzondere krokus

De bijzondere krokussen op Epema State (IJsbrechtum)
 
Langs de voormalige Middelzee liggen een aantal states die bekend zijn vanwege de stinzenflora: Harsta State, Martenastate, Dekema State, Poptaslot en Epema State. Deze week werd bekend dat Stichting Stinze-Stiens en jonkheer Tjalling van Eysinga een koopovereenkomst hebben gesloten over Landgoed Epemastate, dat enige tijd geleden door Van Eysinga te koop werd aangeboden. Zoals Van Eysinga zegt: ‘moet cultureel erfgoed in stand gehouden worden’. Stichting Stinze-Stiens is vorig jaar opgericht en waarborgt op deze wijze dat hun initiatieven ook in de toekomst worden voortgezet, uitgebouwd en bewaakt. Een van de doelstellingen van de stichting is het ondersteunen van behoud en ontwikkeling van historisch belangrijke landgoederen, parken en tuinen in Friesland, bij voorkeur wanneer er sprake is van historisch belangrijke stinzenflora. Bij het ondersteunen van waardevolle historische landgoederen, parken en tuinen ligt prioriteit bij locaties waar ook historische bebouwing aanwezig is. 
Willem van Riemsdijk en Trudy van Riemsdijk-Zandee zijn zelf liefhebbers van stinzenplanten. Op Epema State beginnen de krokussen te bloeien. Dus de komende twee weken is daar veel te genieten, zowel langs de oprijlaan en in het lage stukje bos als ook in het bos achter de state en langs de laan er naar toe. Ook de bostulp is rijkelijk vertegenwoordigd. Het blad komt nu overal boven maar we moeten nog wachten tot medio april tot deze ‘Keningin fan de stinzeblomkes’ in bloei is. De bekende florist D.T.E. van de Ploeg zegt in zijn boek ‘Stinzenplanten’ (1972/1988): ‘Veel krokussen staan in het voorjaar bij Epema-state te IJsbrechtum in bloei. … Ze lijken wat kleiner en fijner gebouwd dan de veel forsere bloemen die we vandaag de dag zo vaak in tuinen zien. Ze zijn inderdaad kleiner, want we kunnen ervan uitgaan dat dit een zeer oude vindplaats is van Krokus vernus (L.) Hill, een plant die thuishoort in de bergen van de Alpen en de Pyreneeën. … Interessant is, dat bij Epema-state nog een andere Krokus staat, die Krokus tommasinianus  wordt genoemd. Deze is nog fijner gebouwd dan de gewone Krokus…. Het is echter niet altijd gemakkelijk om de beide soorten goed van elkaar te onderscheiden. Dit wordt ongetwijfeld veroorzaakt door het feit, dat ze gemakkelijk met elkaar bastaarderen. Daardoor staat het bos bij IJsbrechtum dan ook vol met tussenvormen, die we niet tot een der beide soorten kunnen rekenen.’ 
 
Epema State
Epemawei 8,
8633 KS IJsbrechtum
 
De oprijlaan en het bos is vrij toegankelijk
Parkeerterrein aanwezig
Vorige slide
Volgende slide

Overal in tuinen beginnen de winterakonieten te bloeien

Onderweg op de fiets, te voet of in de auto kijk om je heen. 

Overal kom je soms net die ene mooie tuin tegen vol met stinzenplanten die bloeien en of het nou geel is van de winterakoniet of wit van de sneeuwklokjes of lila van de krokus het is altijd genieten .

U kunt geen content van deze pagina kopiëren