Martenastate

Koarnjum

Martenastate is een landgoed gelegen in het dorp Koarnjum, fraai gesitueerd, op enkele kilometers van Leeuwarden. De geschiedenis hier gaat heel ver terug. Vanaf de 15e eeuw is hier al adellijke bewoning. Deze state of dit landgoed is genoemd naar een van zijn eerste bewoners Duco Martena, ooit getypeerd als staatsman, held en geleerde in de geschiedschriften van Wopke Eekhoff. De laatste adellijke bewoner was jonkheer Duco Martena van Burmania Vegilin van Claerbergen, overleden op 28 december 1894. 

 
In 1899 is  de oude state afgebroken en vervangen door een “slot”. Dit gebouw staat er nog steeds en is gelegen op het eiland in de slotgracht. Architect W.C. de Groot ontwierp een miniatuur-kasteeltje in Neo-renaissancestijl, met de opvallende ‘sipel’, de ui-vormige dakbedekking van de toren.
 
Het landschapspark heeft de kenmerken van de Engelse landschapsstijl, met waterpartijen, reliëf en slingerende paden. Vele hoge en zeer oude bomen zorgen voor een mooi spel met licht. Martenastate is een zeer rijke vindplek van stinzenplanten, een rijkdom met vijftien soorten en veelal in grote omvang.  FLORON heeft Martenastate in 2019 in dit kader uitgeroepen tot een van de mooiste locaties in Nederland.
 
Het begint met veel Sneeuwklokjes, maar ook de Bonte krokus laat zich royaal zien. De Holwortel bloeit bijna volledig in de roze kleur. De Bostulp is ook volop aanwezig. Het lindelaantje met aan weerskanten een grote watergang is adembenemend met al zijn bloeiende Haarlems klokkenspel. Het is een plek om ook de naastgelegen oudste familiebegraafplaats in de provincie te bezoeken, een grafheuvel uit 1809, hier met Gele anemonen aan de voet van eeuwenoude beuken. 
 
Tot het complex behoort ook een natuurkampeerterrein, het kleinschalige terrein, ingang aan De Wier 7a, is bij uitstek geschikt voor liefhebbers van natuur en historie.
Praktische informATIE

Meer info: www.martenastate.nl

Toegang: openbaar toegankelijk

Bezoekadres: Martenawei 2, Koarnjum, met parkeergelegenheid

Horeca: Túnmanswente, overdekt en met theetuin, zie www.tunmanswente.nl  

Contact: info@martenastate.nl

U kunt geen content van deze pagina kopiëren