Menkemaborg

Uithuizen

Via de imposante toegangspoort en de oprijlaan tussen een dubbele rij in vorm gesnoeide linden is in de verte de Menkemaborg te zien. De Menkemaborg is sinds 1927 een museum. De borg is een volledig ingericht huis met tussen de beide grachten diverse stijlvolle tuinen. Het geheel geeft een indrukwekkend beeld van het leven op een Groninger borg in de 18de eeuw. De formele Hollandse tuin is aangelegd op grond van de originele tuintekening van Allert Meijer uit circa 1705. Verder is er een natuurlijke zonnewijzertuin, een groot doolhof, een fruithof met perenberceau en een formele keukentuin met rozentunnel.

Rond de buitengracht ligt een imponerende singel met krimlindes, beuken en eiken. Onder deze bomen groeien de stinzenplanten. Heel bijzonder is de enorme grote groeilocatie van het vingerhelmbloem. De daslook doet het er zo goed dat andere bollen er onder dreigen te verdwijnen, waaronder de Italiaanse en gevlekte aronskelk en gewone vogelmelk. De singel geeft zicht op het open Groninger landschap.

In het nabij gelegen Uithuizermeden is de Rensumaborg bekend van het Haarlems klokkenspel op de singel.

Praktische informATIE

Meer info: www.menkemaborg.nl

Toegang: Vrije toegang op de singel (tuin is niet vrij toegankelijk). Voor openingstijden en entreeprijzen zie de website.

Horeca: café-restaurant ‘t Schathoes

Bezoekadres: Menkemaweg 2, Uithuizen

Openbaar vervoer: trein Groningen-Roodeschool halte Uithuizen (10 min. lopen); Buslijn 61 halte voor de poort.

Contact: info@menkemaborg.nl   

U kunt geen content van deze pagina kopiëren