Daslook

Allium ursinum

Daslook, sterk geurend naar ui bij een beschadiging, na een mooie nachtvorst en bij het afsterven is in Zuid – Limburg inheems. De soort is al heel lang in cultuur, als sierplant en ook voor ons eetbaar. De brede bladeren staan her en der als haren op een hond in een dicht tapijt en weten met hun woekerkracht andere planten te verdrijven. Onder de bomen met een roeken- of reigerkolonie worden ze helemaal fors. In het voorjaar is lange tijd alleen het blad zichtbaar. De in de knop gesloten witte bloemen komen op den duur boven het blad uit. Als ze eenmaal open zijn is het beeld een grote witte vlakte. De zaden worden door de mieren verspreid. En dat gaat snel. De bladeren kunnen als ze jong zijn als sla worden gegeten. In Duitsland is Daslook populair als keukenplant en dient als ingrediënt voor salades, brood en kruidige aardappelgerechten. De Bärlauchsuppe (Daslooksoep) is een bekend gerecht. Ook kan er prima pesto van gemaakt worden.

WETENSCHAPPELIJKE NAAM:             Allium ursinum

NEDERLANDSE NAAM:                           Daslook

DUITSE NAAM:                                          Bärlauch

FRIESE NAAM:                                          Blêdlok

OOST-FRIESE NEDERDUITSE NAAM:   Bärlauch (Knoflook Spinaat)

 

PERIODE VAN BLOEI:                                April – mei

 

HERKOMST: 

Midden- en Oost-Europa.

In Nederland inheems in Zuid-Limburg en langs de kuststrook.

Bloeiende Daslook, Flowering Ramsons
Wild Garlic, Allium ursinum
Wild Garlic, Allium ursinum
U kunt geen content van deze pagina kopiëren