De monitor geeft een aantal locaties aan waar veel stinzenplanten zijn te bekijken maar er zijn meer plekken waar gedurende het seizoen stinzenplanten zijn te zien. In deze rubriek willen we u attenderen op plekken die niet wekelijks op de monitor te vinden zijn, maar die op een bepaald moment meer dan het bezoeken waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ommetje over een stadsbolwerk of een fraaie begraafplaats met stinzenplanten. Maar ook een boerenerf of een statige oprijlaan die violet kleuren van bloeiende bonte krokus zijn natuurlijk een bezoekje waard.

Kent u ook zo’n plek? Wekelijks kunt u een foto en een korte tekst insturen voor deze rubriek naar info@Stinzenflora-monitor.eu . Ook informatie over evenementen of excursies zijn in deze rubriek welkom.

Der Monitor zeigt eine Reihe von Orten an, an denen viele Stinzen-Pflanzen zu sehen sind, aber es gibt mehr Orte, an denen Stinzen-Pflanzen während der Saison zu sehen sind. In diesem Abschnitt möchten wir Sie auf Orte aufmerksam machen, die nicht jede Woche auf dem Monitor zu finden sind, die aber zu einem bestimmten Zeitpunkt mehr als einen Besuch wert sind. Stellen Sie sich zum Beispiel einen Umweg über ein Bollwerk der Stadt oder einen schönen Friedhof mit stinzen Pflanzen vor. Aber auch ein Scheunenhof oder eine stattliche Auffahrt, in der violette Farben von blühenden bunten Krokussen zu sehen sind, sind natürlich einen Besuch wert. Kennst du so einen Ort? Jede Woche können Sie ein Foto und einen kurzen Text für diesen Abschnitt an info@Stinzenflora-monitor.eu senden. Informationen zu Veranstaltungen oder Ausflügen sind in diesem Abschnitt ebenfalls willkommen.

Epema State Ysbrechtum

 

Op Epema State in Ysbrechtum gaat de poort op 21 april in de ochtend open om 10.30 u. Epema-State kwam in 2022 in bezit van Stichting Stinze-Stiens. De bescherming van de fraaie stinzenplantenbegroeiing was een van de redenen. Niet alleen de massaal bloeiende krokussen in het vroege voorjaar die door stinzenplantenkenner Van de Ploeg in 1953 al geroemd werden maar ook de nu bloeiende Bostulp komt in groten getale voor evenals andere stinzenplanten als Gevlekt longkruid en de Gele anemoon. Op Epema State is de Bostulp zeker al vanaf eind 19e eeuw bekend en in een herbarium bij Naturalis (Leiden) is een exemplaar uit 1927. En wist je dat de Bostulp heerlijk kan geuren? Dit jaar staat het stinzenfloraseizoen in het teken van het ’Terroir’ van de stinzenplanten, een term die in de wereld van de wijn wel gebruikt wordt. Zie het Stinzenflorajournaal op de website. Je kunt zelf het ‘bouquet’ ervaren op 21 april. Wandel mee met Tuinbaas Maarten Vos op het state-eiland en in het park. Opgave niet nodig.

 

Info: https://stinze-stiens.nl/agenda/ 

 5 april  2024 

Vlaskamptún achter het dokstershús in Stiens open tuindagen

 

Dit jaar heeft het stinzenfloraseizoen van Stichting Stinze-Stiens als thema: ‘Terroir’. Wat is dat, als je het hebt over stinzenplanten? Het begrip is bekend in de wereld van de wijn maar het is ook een zinvol begrip in de context van stinzenplanten.

Tijdens een Open tuin weekend hoor je meer of lees het na in het  Stinzenflorajournaal op de website.

Wandel mee door tuin en in de parken met Stichting Stinze-Stiens en ervaar zelf het ‘aroma’ en de ‘afdronk’ op verschillende locaties. Blijven kleuren en geuren nog lang in je geheugen hangen? Hoe is het ‘bouquet’, het complex van aroma’s, en is er wel ‘balans’ in de sferen die je proeft?

Stichting Stinze-Stiens laat graag anderen delen in deze voorjaarspracht door lezingen, groepsontvangsten en af en toe een ‘Open tuin’. De ‘stinzenflora-sommelier’ vertelt je alles over de geografie, de bodem en het beheer en andere bijzonderheden van deze voorjaarspracht.

Op 7 en 21 april opent de Vlaskamptún achter het Doktershûs in Stiens ’s middags het hek. Vooraf vertellen de eigenaren in Pakhûs SOLO erover. .

Info: https://stinze-stiens.nl/agenda/ 

 5 april  2024 

Pastorietuin in Nijland

Niet alles is te betreden maar soms zijn er ook vanaf de straat prachtige tuinen te bezichtigen. 

Zo ook de pastorietuin in Nijland in het vroege voorjaar geel van de winteraconiet en niet rosé kleurend van de vingerhelmbloem Corydalis solida

2 april  2024

Harstastate Hegebeintum

De komende donderdagen tussen 10.30-13.00 uur is de tuin vrij toegankelijk om te genieten van de bloeiende tapijten van de blauwe anemoon.

Vrijwilligers zijn dan in de tuin bezig met herstel van de paden en kunnen u te woord staan. 

Parkeren doet u bij het bezoekerscentrum in Hegebeintum en dan te voet verder naar de state.  Op andere dagen is de toegang tot de tuin te regelen via het bezoekerscentrum in Hegebeintum.

www.terphegebeintum.nl

26 maart 2024

Kerhof Zuurdijk

Het kerkhof rond de kerk van Zuurdijk is nu sprookjesachtig mooi. De winterakonieten bloeien nog, er bloeien veel sneeuwklokjes en er komen ieder jaar meer boerenkrokussen.

Voor bezoekers, de kerk is dagelijks open en ook de moeite waard.

22 februari 2024

Park Vijversburg in Tytsjerk (Bos van Ypeij)

Park Vijversburg is het bezoeken in alle jaargetijden meer dan waard. Op het ogenblik bloeien de sneeuwklokjes volop op Park Vijversburg. Honderdduizenden zijn er te vinden in het park. Een fantastische ervaring om zoveel sneeuwklokjes in bloei te zien staan. De geschiedenis van de sneeuwklokjes op Park Vijversburg is een bijzondere. Vorige eeuw werd door het bestuur van Park Vijversburg een overeenkomst gesloten met een kweker van sneeuwklokjes uit Noord Holland. De kweker bracht sneeuwklokjes naar Vijversburg en mocht als tegenprestatie jaarlijks oogsten van de zichzelf uitbreidende sneeuwklokjes. Al gauw bleek dat deze manier van sneeuwklokjes kweken niet rendabel was en verliet de kweker Park Vijversburg. Het resultaat is nu dat er ieder jaar prachtige ‘tapijten’ sneeuwklokjes te zien zijn op Park Vijversburg. Verreweg de meeste zijn enkelbloemig maar er zijn ook plekken waar het gevuldbloemige sneeuwklokje te zien is.

 


Een bezoekje meer dan waard. Zie ook www.vijversburg.nl

14 februari 2024

U kunt geen content van deze pagina kopiëren